Topuklu ayakkabı ayak sağlığını bozar mı sorusunu birçok kişi sormaktadır. Doğru kullanım bel ve omurga sağlığı açısından son derece önemlidir.
Topuklu ayakkabı giymek çeşitli açılardan değerlendirilebilmektedir. Topuk modelleri kendi içinde çeşitlenmekte ve her biri farklı etkiler yaratabilmektedir. Topuklu ayakkabıların kullanım süreleri ve birçok faktör değerlendirmeye alınabilir.
1 - İş Yerinde Topuklu Ayakkabıların Zararı
Kullanım yerine göre sağlık değerlendirmesi yapıldığında iş yerinde uzun süre topuklu ayakkabı pek önerilmemektedir. Çalışma esnasında ayakta duracağınız zaman topuklu bayan ayakkabılar epey yorucu olabilmektedir. Konforlu bir model bile olsa ayaklarınız belirli bir süre geçince acır, uyuşabilir ve bel ağrısı meydana gelebilir.
İş yerlerinde topuklu ayakkabı kullanmak, iş yaşantınızı olumsuz etkileyebilir. Kendinize odaklanmaktan iş yapamaz hale gelebilirsiniz. Ayakkabılarınızı seçerken taban ve baskı detaylarını mutlaka dikkate almak gerekecektir.
2 - Düğünlerde Topuklu Ayakkabılar
Düğünlerde şık gösterişli ayakkabılar size kendinizi ekstra iyi hissettiren etkendir. Düğünde bolca dans etmeyecekseniz topuklu ayakkabı giymek faydalıdır. Ancak çok ayakta kalacağınızı düşünüyorsanız düğünde topuklu yerine daha düz bir düğün ayakkabısı bulabilirsiniz.
3 - Günlük Alışverişlerde Topuklu Ayakkabı
Günlük sokak alışverişlerinizi yaparken topuklu ayakkabı giymek ayak bileklerinize zarar verebilecektir. Sokakta zemin engebeli olabileceği için ayak bileklerinizde burkulma riski olacaktır Sakatlanmamak ve hızlı hareket etmek için topuk yüksekliği azaltılabilir.
4 - Spor Yaparken Topuklu Ayakkabı Giymenin Zararları
Spor yaparken topuklu ayakkabı giymenin zararları çok riskli sonuçlarla ele alınabilir. Yürürken bile zorlayıcı olan topuklu ayakkabıları spor yaparken hiç kullanmamak gerekir. Tabanı düz ve çok kalın topuklu ayakkabılarda bazı esnemeler olabilecektir. Ancak kompleks hareketlerde yine de zararlı bir durum olacaktır.
Topuk Türlerine Göre Topuklu Ayakkabıların Zararları & Faydaları
Topuk türlerine göre topuklu ayakkabıların zararları ve faydaları ele alınabilmektedir. Her topuklu ayakkabı türü zararlı olmadığı için farklı değerlendirmeler yapmak gerekmektedir.
1 - İnce Topuklu Ayakkabılar
İnce topuklu ayakkabılar sakatlanma riski en yüksek olan ayakkabı türlerinden biridir. Dengede kalmak zor olduğu gibi parmak üstlerine basınç arttığı için sinirsel sorunlara neden olabilir. Kendinizi daha huzursuz diken üstünde hissedersiniz.
İnce topuklu ayakkabı modellerini kısa süreli kullanmak istediğiniz verimi almanızı sağlayacaktır. Uzun süreli kullanımdan genelde kaçınmanız önerilir.
2 - Kalın Dolgu Topuklu Ayakkabı
Kalın topuklu ayakkabı modelleri ince topuklulara göre daha uzun süre kullanıma uygundur. Dengede kalmanız daha kolay olduğu gibi acı hissi de azalacaktır. Kalın topukların yüksekliğine göre modelleri kullanım süresi açısından değerlendirmeniz önerilir. Günlük alışverişlerde vs. kullanımı rahat ve şık olabilir. İşlerinizin çok uzamayacağı mesleki zamanlarda kullanabilirsiniz.
3 - Platform Topuk
Platform topukla sizi yerden komple kesen bir ayakkabı giyildiği için denge sorunları olabilmektedir. Bilekte kıvrılmalar, diz ağrıları yaşanabilir.
Taban ve topuk kısmında yükseklik oranı epey fazla olan platform topuklar sağlık açısından sorun çıkarma olasılığına sahiptir. Uzun vadede kullanmak yerine kısa süreli giysi kombini için değerlendirmeniz önerilir. Bir akşam yemeği, arkadaş buluşmaları, iki üç saatlik konserler vs. bu topuklu ayakkabılarda ideal olabilir.
4 - Rahat Topuklu Ayakkabı Modelleri Riskleri
Bazı topuklu ayakkabıları giydiğiniz anda komple kendinizi rahat hissedersiniz. Ancak ayak bileklerinizin taşıdığı yük artabileceği için bir süre sonra harekette zorlanma olabilecektir. Rahat topuklu modelleri çok bol aldığınızda soruna neden olabilir. Çok dar da olmamalı, parmakları sıkmamalı ve basınç yapmamalıdır.
Topuklu ayakkabıları giyerken rahat olması başta sizi cezbedebilir, ancak uzun vadeli düşünerek hareket etmek gerekecektir.
Topuk Boyuna Göre Topuklu Seçimi & Zararları
Ayak sağlığı bakımından topuk boyuna göre topuklu seçimi ve zararları konusunda dikkat etmek gerekmektedir. Ayak sağlığını belirleyen en önemli konulardan biri basınç, yürümedeki zorluklar olacağı için ekstra detaylar önem kazanır.
1 - Kısa Orta Boy 1-9 Cm Topukların Zararı
Kısa orta boy 1-9 cm topukların zararı genelde 4-5 santimetreye kadar olacaktır. Genel ayak sağlığı uzmanları 4-5 santimetreden daha yüksek olan ayakkabıları giymemek veya çok kısa süre giymek gerektiğini söylemektedir. 5 santimetreden daha yüksek bir topuklu için de dengeli olan modeller kullanılmalıdır.
2 - On Cm Üzeri Yüksek Topuklu Ayakkabı Modelleri
On cm üzeri yüksek topuklu ayakkabı modellerinin birçok zararı sıralanabilir. Omurgada kısalma, uzun vadede fıtık gibi bel hastalıkları yaygın görülen sorunlar arasındadır. Düzenli olarak bu tür ayakkabıları giyenlerde kas, lenf bağ sorunları da görülebilmektedir.
- Arada bir giyilen yüksek topuklu ayakkabı modelleri ayaklarda acıtan bir his oluşturabilmektedir. Basınç nedeniyle ayakkabı çizgisi boyunca deride yaralar meydana gelebilir. Arka bölümde topuk kısmında yaralar oluşabilmektedir.
- Parmak şekil bozuklukları yüksek topuklu ayakkabıları, dar ayakkabıları giyen kişilerde çok yaygın görülmektedir. Ayak tarak kemiğinde çıkıntı olması genellikle yanlış ayakkabı seçimine bağlı olarak görülmektedir.
- On santimetre ve daha yukarısında topuklu ayakkabı giymek, özel günlerde şık bir tasarım olarak cazip görünmektedir. Ancak kısa süre için de olsa denge bozuklukları çeşitli yaralanmalara neden olabilecektir. Sosyal açıdan sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Topuklu Ayakkabıların Kombin Zararları
Yanlış seçilen topuklu ayakkabıların kombin zararları özellikle açık ve topuklu modellerde sıkça görülebilmektedir. Stil bütünlüğünüzün bozulmaması için yazlık ayakkabıda parmak ve bilek görüntüsü ile etek, elbise vs. kullanımına bakmak gerekecektir.
Yazlık topuklu ayakkabılarda parmaklarınızın dışarı çıkması kombin görüntüsünü bozabilir. Basınç dengesizlikleri sırt ağrısına, taban acısına, parmak acısına neden olabilir.
Abiye Ayakkabılarda Baldırların Kasılması
Topuklu ayakkabılarda en yaygın görülen şikayetlerden biri baldırların kasılmasıdır. Kalça ve baldır kasıldığında yürümeniz acı veren bir hal alabilir. Odaklanmanız gereken konularda değişik şekilde bu ağrının etkilerini yaşayabilirsiniz.
Kan Damarı Tıkanması
Topuklu ayakkabıların ayak sağlığını etkilediği en can alıcı noktalardan biri kan akışında soruna neden olmasıdır. Kan damarı tıkanması, kalp sorunlarına bile neden olabilmektedir. Neticede akışı bozan bir etken olduğu için bunu uzun sürdürmemek gerekmektedir.
Kireçlenme Oluşumu
Kireçlenme oluşumuna sebep olan topuklu ayakkabılar yanlış duruşla beraber görülebilmektedir. Ayak yapısındaki sinirlerin hasara uğraması dolaylı yoldan kireçlenme nedenidir.
Topuklu Ayakkabıda Nasır Oluşumu
En yaygın görülen topuklu ayakkabı sorunlarından biri nasır oluşumudur. Deri kendisini korumaya aldığı için basınç olan bölgede kalın bir tabaka oluşturmaya başlamaktadır. Özellikle sürekli topuklu ayakkabı giymek nasır sorununda temel neden denebilir. Nasır tedavisi için ayrıca bir çözüm gerekebilmektedir.
Tırnak Batması Sorunu
Tırnak batması sorununda en önemli nedenlerden biri topuklu ayakkabılardır. Ön kısmı daralan ayakkabılarda tırnak çıkış şekli bozulabilmektedir. İlerleyen tırnak batması sorunu ameliyata kadar gidebildiği için düzenli olarak bakım yaparak batan kısmı çıkarmak gerekecektir.
Diz Ağrısı
Dizlere verilen aşırı ağırlık nedeniyle, topuklu ayakkabı giyildiğinde eklem yeri ağrıları olabilmektedir. Kalçada şekil değişiklikleri basıncı dizlere daha çok verdiğinden eklem sıvısında azalma da görülebilmektedir.
Topuklu Ayakkabıların Zarar Vermemesi İçin Yapılması Gerekenler
Topuklu ayakkabıların fiziksel zarar vermemesi için öncelikle ayak numaranıza uygun ve 5 santime kadar kullanım önerilmektedir. Daha yüksek topuk giyilecekse de 1-2 saatten fazla kullanım olmamalıdır.
Ayak sağlığı açısından sadece kısa özel etkinliklerde yüksek topuklu giyilebilir. Parmak uçları sıkmamalı, tabanı esnek yapıda olmalıdır. Dengenizi koruyan modellere dikkat etmelisiniz.